Ρούμι και Πούρα: Ένα ταξίδι με καπνό και πικάντικη γεύση στην Κούβα

Αν μπορούσαμε να φέρουμε την Κούβα στο μυαλό με δύο λέξεις αυτές αναμφίβολα θα ήταν «πούρα» και «ρούμι». Σίγουρα θα ακολουθούσαν λέξεις και φράσεις όπως, χρώματα, χορός, Che, ζάχαρη, ταξίδι ζωής… Και όλες είναι απόλυτα σχετικές με αυτόν τον υπέροχο προορισμό που έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες που θα τον επισκεφθούν! Αυτό το άρθρο, όμως, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα πούρα και το ρούμι. Cheers!

Αλήθεια, πόσα ξέρεις για τα πιο διάσημα προϊόντα που έχει να προσφέρει η Κούβα;

Κουβανέζικα πούρα και ρούμι μπορείς να βρεις μάλλον παντού στην Κούβα. Το θέμα είναι όμως η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προϊόντων που θα δοκιμάσεις ή θα πάρεις μαζί σου! Αν επιλέξεις έναν έμπειρο ξεναγό για το ταξίδι σου τότε αναμφίβολα το tour σου θα έχει εξαιρετικά σημεία… καπνιστικού και αλκοολούχου ενδιαφέροντος!

Photo by Mehmet Turgut Kirkgoz on Unsplash
Photo by Joris Visser on Unsplash

Είναι, αλήθεια, ξεχωριστό το ρούμι της Κούβας; Τι είναι η «μελάσα» και γιατί μας ενδιαφέρει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεκάδες χρόνια πριν, Ισπανοί κατακτητές φέρνουν στην Καραϊβική, αυτή τη νέα πανέμορφη άγνωστη γη, δύο «νέα» φυτά, τον καπνό και το ζαχαροκάλαμο. Το κλίμα της περιοχής βοηθά στην ευδοκίμηση και των δύο φυτών που σιγά-σιγά αρχίζουν και «κυριαρχούν» στις καλλιέργειες της περιοχής. Το τροπικό κλίμα και η σκληρή δουλειά των ντόπιων φέρνουν την κερδοφορία από την καλλιέργεια των δύο αυτών φυτών. Η Κούβα για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε τη Βασίλισσα της Ζάχαρης, όντας η κορυφαία παραγωγός ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο!

Και φτάνουμε στη μελάσα! Εννοείται πως μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τι εστί μελάσα, για την ακρίβεια μάλλον τη γνωρίζεις ήδη αν έχεις δοκιμάσει ρούμι! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υποπροϊόν του ζαχαροκάλαμου με χρώμα σκούρο καφέ και παχύρρευστη σιροπιαστή υφή. Το υγρό αυτό πρώτα ζυμώνεται με νερό και μαγιά για να παράξει αλκοόλη, αυτή βράζει και μαζεύεται σε αποστακτήρες στήλης δημιουργώντας το aguardientes, όπως ονομάζεται. Αυτή είναι και η διαδικασία που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή παρασκευής του ρουμιού. Σήμερα φυσικά έχει αλλάξει και βελτιωθεί σε πολλούς τομείς της. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το κουβανέζικο ρούμι είχε γίνει διάσημο σε όλον τον κόσμο.

Ρούμι και Πούρα: Ένα ταξίδι με καπνό και πικάντικη γεύση στην Κούβα
Photo by Ernesto Tereñes

«Η γόνιμη κουβανέζικη γη και ο ηλιόλουστος ουρανός σε ένα μπουκάλι», έτσι αναφέρονται πολλοί στο κουβανέζικο ρούμι! Και μάλλον κυριολεκτικά κάπως έτσι είναι τα πράγματα, καθώς το κλίμα της Κούβας πραγματικά κάνει το ρούμι της μοναδικό με μία ξεχωριστή ελαφριά τραγανή γεύση! Το αυθεντικό κουβανέζικο ρούμι έχει χαμηλή μέγιστη αντοχή εμφιάλωσης 45% ABV. Και εννοείται πως το Ρούμι της Κούβας είναι ΠΟΠ! Έχει αποκτήσει Denominación de Origen Protegida (DOP) δηλαδή «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης».

Ρούμι: η γόνιμη κουβανέζικη γη και ο ηλιόλουστος ουρανός σε ένα μπουκάλι!

Photo by Domenico Bandiera from Pexels

Η ΠΟΠ σφραγίδα του Κουβανέζικου Ρουμιού εξασφαλίζει τη μοναδική γεύση του, και ότι έχει ακολουθηθεί μία αυστηρή παραδοσιακή διαδικασία για την απόσταξή του, όπως ορίζουν οι αντίστοιχοι κανόνες. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός τύπος βαρελιού, η ιδιαίτερη τεχνική απόσταξης «στήλης», οι χρόνοι παλαίωσης να είναι καθορισμένοι, όπως και η ανάμειξη βάσεων ρουμιού. Η διαδικασία φιλτραρίσματος με ξυλάνθρακα θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να παραχθεί ένα ρούμι που δε μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο, το Ρούμι Κούβας!

Κλείσε το κεφάλαιο “ΡΟΥΜΙ” με μία επίσκεψη στο Μουσείου του Ρουμιού (Museo Del Ron Havana)!

Τι κάνει τα Κουβανέζικα πούρα τόσο μοναδικά;

Και πάμε στα πούρα! Ό,τι συνέβη με το ζαχαροκάλαμο συνέβη φυσικά και με τα καπνά. Το κλίμα, το έδαφος και η τοπογραφία βοήθησαν τους Κουβανούς να θριαμβεύσουν στην παραγωγή καπνόφυλλων, ενώ πιο συγκεκριμένα η περιοχή Pinar del Río που βρίσκεται στη δυτική Κούβα αναπτύχθηκε ως η κύρια περιοχή παραγωγής καπνού στη χώρα και στη συνέχεια έγινε το κέντρο της κουβενέζικης βιομηχανίας πούρων. Και ναι, μπορείς να γνωρίσεις από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής επισκεπτόμενος τις καλλιέργειες στην κοιλάδα Viñales της περιοχής Pinar del Rio ή ένα παραδοσιακό παρασκευαστήριο πούρων και να θαυμάσεις τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας καπνού και πούρων που περνούν μάλιστα από γενιά σε γενιά.

Η παραδοσιακή διαδικασία είχε ως εξής: Πρώτα έχουμε τη συλλογή των φύλλων καπνού, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται, παλαιώνονται με παραδοσιακές μεθόδους βάσει θερμότητας και σκίασης για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας των φύλλων σε ζάχαρη και νερό. Στη συνέχεια ακολουθεί το τύλιγμα που γίνεται είτε με ειδικά μηχανήματα είτε στο χέρι (!). Ω, ναι! Μπορείς πραγματικά να γευτείς ένα πούρο που έχει τυλιχθεί στο χέρι, αρκεί βέβαια να έχεις διάθεση να πληρώσεις κάτι παραπάνω (ίσως και πολλά παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις!). Κατά την παλαίωση των φύλλων είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ισορροπία σε θερμότητα και ξηρότητα για να μη σαπίσουν.

Αναζήτησε, λοιπόν, το κατάλληλο μέρος και εξερεύνησε τις διάφορες γεύσεις αυθεντικού κουβανέζικου πούρου! Κάτι πιπεράτο ή μήπως κάτι που να φέρνει περισσότερο σε σοκολάτα; Ίσως κάτι γλυκό κοντά στη γεύση του μελιού ή κάτι πιο ξυλώδες και γήινο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη κι αν δεν είσαι καπνιστής, τα αρώματα και οι γεύσεις, αλλά και η παράδοση, θα σε τραβήξουν στα βάθη της αυθεντικής κουβανέζικης ζωής!
Photo by Alex Plesovskich on Unsplash
Photo by Alex Plesovskich on Unsplash

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Κούβα κάνε κλικ εδώ, έχουμε ένα άρθρο για τα βασικά που θα σε κάνουν να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις το ταξίδι στην Κούβα σήμερα κιόλας.

Και μην ξεχνάς ότι το ταξίδι της εξερεύνησης γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό με έναν έμπειρο οδηγό που θα σου δείξει ακόμη και τα πιο κρυφά μονοπάτια!

Highlights:

* Αν βρεις κουβανέζικο ρούμι, τότε αναμφίβολα έχει παρασκευαστεί στην Κούβα. Και ναι, μπορείς να είσαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί, σύμφωνα με κυβερνητική οδηγία, δεν μπορεί να κριθεί αυθεντικό κουβανέζικο ρούμι αν δεν προέρχεται από ζαχαροκάλαμο… made in Cuba!

* Προσοχή, προσοχή! Σίγουρα θα σε προσπαθήσουν να σε προσεγγίσουν στον δρόμο για να σου πουλήσουν πούρα. Μην ενδώσεις! Θυμήσου ότι στην Κούβα έχει απαγορευθεί η πώληση πούρων στους δρόμους. Ενώ φυσικά υπάρχουν άπειρες απομιμήσεις των σημάτων αυθεντικότητας των πούρων. Στην Αβάνα για παράδειγμα περιπλανήσου στο Cigar Aficionado, αλλά και στο La Casa del Habano (LCDH, The House of Havanas) για μία πρώτη αυθεντική γεύση κουβανέζικου καπνού 😉

* Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη λείανση και την κοπή των φύλλων καπνού και την κοπή των πούρων στο τέλος, ονομάζεται chaveta (τσαβέτα), και είναι ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι.

* Μάθε κι αυτό, κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, η παραγωγή ρουμιού στην Κούβα γνώρισε τεράστιες δόξες, η οποία μάλιστα χαρακτηριζόταν τότε ως «unofficial saloon».

Κούβα: Χορεύοντας στους ρυθμούς της Επανάστασης | Ταξίδι στην Κούβα

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς του, τη βελτίωση της περιήγησής σας και την εμφάνιση προσαρμοσμένου περιεχομένου.

Κάνοντας κλικ στο "ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ" αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies. Κάνοντας κλικ στην επιλογή "ΑΠΟΡΡΙΨΗ" δεν θα εγκατασταθούν cookies στη συσκευή σας εκτός από τα απολύτως απαραίτητα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καθορίσετε τις προτιμήσεις σας μέσω του κουμπιού "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ". Μάθετε περισσότερα για τη χρήση των cookies κάνοντας κλικ στο "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ".

Close Popup
Οι ρυθμίσεις αποθηκεύτηκαν!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε οποιονδήποτε ιστότοπο, ενδέχεται να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookies. Ελέγξτε τις προσωπικές σας Υπηρεσίες Cookie εδώ.


Απολύτως απαραίτητα cookies & Λειτουργικά Cookies
  • PHPSESSID
  • wp-wpml_current_language
  • _mcnc
  • elementor

Cookies Απόδοσης/Ανάλυσης
  • _ga
  • _gid
  • __gat
  • _gat_UA-159209652-1
  • _ga_ED2WBLR279

Cookies Στοχοποίησης/Διαφήμισης
  • _fbp

Απορρίψη
Αποθήκευση
Αποδοχή όλων
Open Privacy settings